Οι κύριες μορφές κεφαλαλγίας είναι η ημικρανία, η κεφαλαλγία τύπου τάσεως και η αθροιστική κεφαλαλγία.

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

Η κεφαλαλγία είναι από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που κατευθύνουν τον ασθενή στον ειδικό νευρολόγο. Ο πόνος δηλαδή στο πρόσωπο ή/και στο κρανίο, εντοπισμένος σε ένα σημείο ή διάχυτος σε όλο το κεφάλι και ποικίλης έντασης και συχνότητας. Ο ρόλος του νευρολόγου είναι να καταλάβει με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς αν η κεφαλαλγία είναι δευτεροπαθής ή πρωτοπαθής.

δευτεροπαθης κεφαλαλγια

Η δευτερογενής κεφαλαλγία οφείλεται σε κάποια ενδοκράνια βλάβη ή σοβαρό νόσημα που πιθανώς να χρήζει άμεσης απεικονιστικής και νοσοκομειακής αντιμετώπισης.

πρωτοπαθης κεφαλαλγια

Η πρωτοπαθής κεφαλαλγία είναι μια καλοήθης μορφή κεφαλαλγίας.  Δεν απειλεί την ζωή του ασθνεούς αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ενοχλητική και να μειώνει την λειτουργικότητα του. 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

Ο πονοκέφαλος από την δευτεροπαθής κεφαλαλγία αποτελεί κυρίαρχο σύμπτωμα μια σοβαρότερης νόσου ή βλάβης του εγκεφάλου και των αγγείων αυτού που μπορεί να είναι:

  1. Αιμορραγία ενδοκράνια (πχ μετά από ρήξη ανευρύσματος)
  2. Λοίμωξη εγκεφάλου (μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα)
  3. Όγκοι εγκεφάλου
  4. Φλεγμονές ή αυτοάνοσα νοσήματα εγκεφάλου ή των αγγείων του εγκεφάλου
  5. Διαταραχή στην κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού
  6. Θρόμβωση αγγείων εγκεφάλου

Όλες οι παραπάνω σοβαρές παθήσεις μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την ζωή του ασθενούς και χρήζουν άμεσης διάγνωσης. Τις περισσότερες φορές βέβαια εκτός από τον πονοκέφαλο ο ασθενής παραπονιέται και για άλλα συνοδά συμπτώματα που μας υποψιάζουν για κάτι πιο σοβαρό.

Συμπτώματα

πυρετός, εμετοί, ναυτία, διαταραχές από την όραση, σύγχυση  ή άλλες διαταραχές της αντίληψης, αιμωδίες σε κάποιο μέρος του προσώπου ή του σώματος κλπ.

Αρκετές φορές και ένας μεμονωμένος πονοκέφαλος μπορεί να υποκρύπτει κάποιο πιο σοβαρό νόσημα. Γι αυτό είναι σημαντικό κάθε ασθενής με πρωτοεμφανιζόμενο πονοκέφαλο που δεν βελτιώνεται πλήρως με ένα απλό αναλγητικό, να απευθύνεται άμεσα σε ειδικό νευρολόγο για ενδελεχή έλεγχο.

protopaueis-kefalalgies

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ

Εφόσον ο γιατρός μας έχει αποκλείσει την πιθανότητα να πάσχουμε από κάτι σοβαρό και δυνητικά επικίνδυνο, το πιο πιθανό είναι να έχουμε κάποια μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας. Μπορεί να μην είναι το ίδιο επικίνδυνες με τις δευτεροπαθείς αλλά οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες παραμένουν εξαιρετικά ενοχλητικές και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες, με σειρά συχνότητας που εμφανίζονται στον γενικό πληθυσμό είναι οι εξής:

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΑΣΕΩΣ

Η κεφαλαλγία τύπου τάσεως αποτελεί μια πολύ συχνή μορφή κεφαλαλγίας, κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό και σε νεαρές ηλικίες, εκδηλώνεται με κρίσεις μέτριας κεφαλαλγίας που απλώνεται σε όλο το κεφάλι.

Συχνά ο ασθενής την περιγράφει σαν ένα συνεχές βάρος στο κεφάλι ή σαν ένα κράνος να σφίγγει όλο το κρανίο. Για κάποιο άγνωστο προς το παρόν λόγο, ο εγκέφαλος «ευαισθητοποιείται» με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται ως επώδυνα, διάφορα ερεθίσματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να προκαλούν πόνο.

Η μορφή αυτής της κεφαλαλγίας πολύ συχνά συνδυάζεται με άγχος ή κατάθλιψη. Όταν οι κρίσεις είναι αραιές (επεισοδιακή ΚΤΤ) οι ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση με ένα απλό αναλγητικό και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Όταν όμως οι κρίσεις είναι συχνές (>15μέρες  με κεφαλαλγία τον μήνα) πρόκειται για χρόνια ΚΤΤ και θα χρειαστεί κατάλληλη προφυλακτική αγωγή.

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή τεχνικές χαλάρωσης, ήπια αερόβια άσκηση και συμπεριφορική θεραπεία διαχείρισης του άγχους μπορεί να βελτιώσουν θεαματικά την ένταση και την συχνότητα της κεφαλαλγίας αυτής.

kefalalgia-typou-taseos
hmikrania
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Η Ημικρανία είναι μια αρκετή συχνή μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας. Στην Ελλάδα αποτελεί περίπου 8% των περιπτώσεων με κεφαλαλγία.

Η συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους άνδρες. Χαρακτηριστικά της κεφαλαλγίας αυτής είναι οτι συνήθως είναι έντονη, ο πόνος περιγράφεται σφυγμώδης («σαν ρυθμικές σφυριές»), τις πιο πολλές φορές στη μια πλευρά της κεφαλής και συνοδεύεται από ναυτία/εμετό και χαρακτηριστική επιδείνωση του πονοκεφάλου με τον θόρυβο, το φως και τις δραστηριότητες.

Σε ένα ποσοστό των ασθενών, πριν από την κρίση του πονοκεφάλου προηγείται ένα συγκεκριμένο μοτίβο αισθητικής δυσλειτουργίας από τους οφθαλμούς ή το σώμα. Αυτή είναι η ημικρανική αύρα. Ο έντονος πόνος συνήθως διαρκεί 2- 3 ημέρες χωρίς κατάλληλη αγωγή.

Πως προκαλείται η ημικρανία

Ο μηχανισμός πρόκλησης  έχει λεπτομερώς περιγραφεί επιστημονικά και φαίνεται να προκαλείται από μια πολύπλοκη αλυσιδωτή εγκεφαλική δραστηριότητα που τελικό αποτέλεσμα έχει την διάταση των αγγείων στις μήνιγγες του εγκεφάλου που είναι και το αίτιο του πόνου.

Κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί παράγοντες και διατροφικές συνήθειες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κεφαλαλγίας αυτής.

Θεραπεία της ημικρανίας

Αναλόγως της συχνότητας εμφάνισης των κρίσεων μέσα στον μήνα η θεραπεία τους γίνεται είτε με φάρμακα που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση  είτε με φάρμακα προφυλακτικά για να μην εμφανίζονται οι κρίσεις. Σημαντικό είναι στην περίπτωση της ημικρανίας ο ασθενής να καταγράφει τις κρίσεις του σε μορφή ημερολογίου και να αποφεύγει παράγοντες που μπορεί να τις πυροδοτούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το κρύο, η υγρασία, το στρες, η έντονη σωματική καταπόνηση, η αϋπνία αλλά και ο υπερβολικός ύπνος, τα οινοπνευματώδη (ιδίως το κόκκινο κρασί), αλλαντικά, τυριά και σοκολάτα. Ο καφές έχει παρατηρηθεί οτι σε κάποιους προκαλεί  πονοκέφαλο και σε κάποιους τους βοηθάει ιδιαιτέρως να τον αντιμετωπίσουν.

Είναι λυπηρό οτι πολλοί ασθενείς με τέτοιες έντονες κεφαλαλγίες αυτοπεριορίζονται και λαμβάνουν πολλά παυσίπονα από μόνοι τους με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν ουσιαστικά το πρόβλημα τους.

Επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει οτι 70 % των ασθενών με ημικρανία δεν λαμβάνει την κατάλληλη αγωγή, ενώ 50% αυτών δεν επισκέπτονται ειδικό νευρολόγο παρά τα ενοχλήματα τους.

athristikh-kefalalgia
ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ
Τι ΕΙναι η αθροιστικΗ κεφαλαλγΙα 

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι η πιο σπάνια μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας αλλά σίγουρα η πιο «θορυβώδης» ως προς την ένταση του πονοκεφάλου. Είναι πολύ πιο συχνή στο ανδρικό φύλο και πιο συχνή στους καπνιστές άνδρες.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

Η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνεται με έντονο πόνο (συχνά χαρακτηρίζεται ως «αφόρητος») γύρω από τον ένα οφθαλμό με συνοδό δακρύρροια, ερυθρότητα ματιού, ρινική καταρροή, βλεφαρόπτωση και στις πιο πολλές περιπτώσεις ξυπνάει τον ασθενή μέσα στην νύκτα. Διαρκεί από 20 λεπτά έως 3 ώρες και είναι τόσο έντονα τα συμπτώματα που ο ασθενής βρίσκεται σε υπερδιέγερση.

Μπορεί να εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες κρίσεις για εβδομάδες ή μήνες και μετά να εξαφανίζονται τελείως για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (εξού και η ονομασία «αθροιστική»). Ο μηχανισμός πρόκλησης του πονοκεφάλου είναι πιο σύνθετος και ανεξερεύνητος ακόμα από την επιστημονική κοινότητα αλλά φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο η γενετική προδιάθεση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΦΑΛΑΛΓΙΑΣ

Για την θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας στην οξεία συμπτωματική φάση, υπάρχουν ειδικά φάρμακα που δρουν άμεσα και βελτιώνουν τα συμπτώματα. Τα απλά παυσίπονα συνήθως δεν ανακουφίζουν από τον πόνο. Η άμεση χορήγηση υψηλής ροής οξυγόνου μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή και γι αυτό ίσως σε έντονες κρίσεις μπορεί να χρειαστεί μεταφορά σε νοσοκομείο. Επίσης υπάρχουν φάρμακα που βοηθάν να σταματήσει ο κύκλος των επεισοδίων αλλά ακόμα και παρεμβατικές μέθοδοι (παράλυση μείζονος ινιακού νεύρου) όταν οι κρίσεις είναι πολύ συχνές.

Νέα φάρμακα που δοκιμάζονται στην ημικρανία , τα «μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του CGRP» φαίνεται από τις μέχρι τώρα μελέτες οτι θα βοηθήσουν και τους ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα και Παρασκευή: 16:00 – 21:00
Τρίτη και Πέμπτη:              10:00 – 13:00 και 16:00 – 21:00
Σάββατο:                              11:00 – 14:00

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε την Ιατρό: 694 850 9492

Συμπληρώστε τη Φόρμα

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα και Παρασκευή:
16:00 – 21:00
Τρίτη και Πέμπτη:
10:00 – 13:00 και 16:00 – 21:00

Σάββατο: 11:00 – 14:00

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε την Ιατρό: 694 850 9492

Συμπληρώστε τη Φόρμα