Το Ηλεκτρομυογράφημα, χρησιμοποιείται για την διερεύνηση των παθήσεων που αφορούν το περιφερικό νευρικό σύστημα .

 

τι ειναι το ηλεκτρομυογραφημα

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ευρέως γνωστός ως Ηλεκτρομυογράφημα, χρησιμοποιείται για την διερεύνηση των παθήσεων που αφορούν το περιφερικό νευρικό σύστημα (περιφερικά νεύρα και μύες). Η εξέταση αυτή αποτελείται απο 2 μέρη, το ηλεκτρονευρογράφημα και το ηλεκτρομυογράφημα. Γίνεται απο  Νευρολόγους με καλή γνώση του περιφερικού νευρικού συστήματος και ιδιαίτερη εκπαίδευση και εμπειρία πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι χρήσιμο στα παρακάτω:

  • Συμπιεστικές ή τραυματικές βλάβες των νεύρων στα άνω ή κάτω άκρα
  • Στη διερεύνηση διαταραχών των μυών (μυοπάθειες ή μυασθένεια).
  • Στη διαβητική νευροπάθεια ή άλλες πολυνευροπάθειες (πχ Guillain Barre, κληρονομικές, νόσος κινητικού νευρώνα), στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, στην ωλένια νευροπάθεια, σε κήλες αυχενικής ή οσφυικής μοίρας με πίεση ριζών.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωματολογίας όπως μούδιασμα, άλγος, καυσαλγία ή μυική αδυναμία σε άνω ή κάτω άκρα και όταν ο γιατρός που εξετάζει τον ασθενή υποπτεύεται προσβολή περιφερικού νέρου ή μυός, η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει:

  • Στον εντοπισμό της βλάβης.
  • Στην διαπίστωση της αιτίας και της βαρύτητας της βλάβης.
  • Στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπευτική αγωγή.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ - ΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

O χρόνος που απαιτείται για το ηλεκτρομυογράφημα, κυμαίνεται απο 20 λεπτά μέχρι και 1 ώρα. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των νεύρων και των μυών που χρειάζεται να εξετασθούν σε κάθε ασθενή για να βγούν ασφαλή συμπεράσματα για την πάθηση του. 

Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία απο τον άσθενη πέραν του οτι είναι σημαντικό: Να μην έχουν εφαρμοστεί ενυδατικές κρέμες στο υπο εξέταση άκρο και να ενημερωθεί ο γιατρός για την περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή ή φέρει βηματοδότη.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΕΥΡΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το ηλεκτρονευρογράφημα πραγματοποιείται ως εξής:
Αρχικά τοποθετείται γείωση στον ασθενή και δίνεται επαναλαμβανόμενο ηλεκτρικό ερέθισμα κατα μήκος της ανατομικής πορείας του υπο εξέταση νεύρου. Έτσι, καταγράφεται η αισθητική και κινητική αγωγιμότητα αυτού ως μια κυματομορφή με συγκεκριμένες παραμέτρους.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟμυοΓΡΑΦΗΜΑ

Στο ηλεκτρομυογράφημα εισάγεται μια λεπτή αποστειρωμένη βελόνα μίας χρήσης στους υπο εξέταση μύες και καταγράφεται η δραστηριότητα του μυός, τόσο σε απόλυτη ηρεμία όσο και μετά απο προσπάθεια (ελαφριά κίνηση του μυός).  

Φυσικά και για τις δύο εξετάσεις απαιτείται η καλή συνεργασία του ίδιου του ασθενή.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Γενικά η εξέταση αυτή είναι ασφαλής και χωρίς επιπλοκές. Ακόμα και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αν κριθεί απαραίτητη μπορεί να  πραγματοποιηθεί χωρίς  πρόβλημα. Τοπικός ερεθισμός απο την βελόνα που μπορεί να εμφανισθεί συνήθως φεύγει τις επόμενες ημέρες.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα και Παρασκευή: 16:00 – 21:00
Τρίτη και Πέμπτη:              10:00 – 13:00 και 16:00 – 21:00
Σάββατο:                              11:00 – 14:00

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε την Ιατρό: 694 850 9492

Συμπληρώστε τη Φόρμα

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα και Παρασκευή:
16:00 – 21:00
Τρίτη και Πέμπτη:
10:00 – 13:00 και 16:00 – 21:00

Σάββατο: 11:00 – 14:00

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε την Ιατρό: 694 850 9492

Συμπληρώστε τη Φόρμα